بانک ها نقش محوری در پروسه واردات و صادرات کالا دارند. پس از اخذ ثبت سفارش کالا از صنعت و معدن، وارد کننده با مراجعه به بانک عامل، ادامه چرخه را از کانال بانک برای دریافت ارز پیش می برد. بانک براساس آیین نامه مقرره، نسبت به اخذ مدارک و مستندات واردات کالای موضوع ثبت سفارش اقدام کرده و در ادامه نسبت به اخذ تضامین مربوطه عمل خواهد کرد، تضامین شامل اخذ چک یا مسدودی نقدی می باشد. همچنین در موارد اعتبارات اسنادی و برات نیز به همین منوال خواهد بود.
بانک یا موسسه اعتباری از وارد کننده چه مدارکی را مطالبه می کند؟ 1. اول از همه، بانک از وارد کننده ثبت سفارش کالا را به عنوان ( مجوز ورود) درخواست میکند و در ادامه وارد کننده، موظف به ارائه فرم ثبت سفارش به بانک میباشد. 2. وارد کننده باید با آگاهی از قوانین مرتبط با مبارزه با پولشویی ، قاچاق کالا و ارز و دیگر قوانین مربوطه خود را به رعایت این قوانین ملزم بداند. 3. وارد کننده باید در کنار اخذ مجوز اصلی از وزارت صنعت ، معدن و تجارت ، از دیگر سازمان های ذیربط نیز مجوزهایی مانند گواهی بهداشتی، دامپزشکی،درمان و آموزش پزشکی و همچنین گواهی بهداشت نباتی و گواهی انطباق با استاندارد سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی را که برای تأیید کیفیت کالا اخذ می شود را کسب نماید. 4. اخذ بیمه نامه و اخذ مجوز سازمان حمل و نقل و راهداری 5. معتبر بودن کارت بازرگانی در زمان انجام حواله ارزی یا گشایش اعتبار ارزی (ثبت وصولی ( برات) اسنادی 6. اخذ تعهدنامه مربوطه از متقاضی در زمان مطالبه خدمت از آن موسسه اعتباری و نگهداری آن در سوابق مربوطه بازرگان یا فروشگاه. 7. کارمزد عملیات بانکی بابت اعتبارات اسنادی در برات اسنادی و حواله های ارزی توسط موسسه اعتباری مربوطه و حسب ضوابط ارزی بانک مرکزی و به نرخ فروش حواله ارزی، مندرج در سامانه معاملات الکترونیکی( Electronic Trading system) ارز در روز اخذ کارمزد مربوطه خواهد بود. 8.ثبت گواهی آماری و اخذ تأییدیه کد تخصیص ارز براساس نوع پرداخت دیداری ( نقدی) / مدت دار (اعتباری) از بانک مرکزی تبصره: اخذ تأییدیه کد تخصیص ارز / مسدود نمودن وجه ریالی نزد بانک یا موسسه اعتباری تعهدی برای بانک مرکزی جهت تأمین ارز ایجاد نخواهد کرد. 9. تأمین ارز بابت اعتبارات اسنادی / بروات اسنادی و حواله های ارزی از منابع ارزی در دسترس می باشد.
بانک یا موسسه اعتباری از وارد کننده چه مدارکی را مطالبه می کند؟
1. اول از همه، بانک از وارد کننده ثبت سفارش کالا را به عنوان ( مجوز ورود) درخواست میکند و در ادامه وارد کننده، موظف به ارائه فرم ثبت سفارش به بانک میباشد.
2. وارد کننده باید با آگاهی از قوانین مرتبط با مبارزه با پولشویی ، قاچاق کالا و ارز و دیگر قوانین مربوطه خود را به رعایت این قوانین ملزم بداند.
3. وارد کننده باید در کنار اخذ مجوز اصلی از وزارت صنعت ، معدن و تجارت ، از دیگر سازمان های ذیربط نیز مجوزهایی مانند گواهی بهداشتی، دامپزشکی،درمان و آموزش پزشکی و همچنین گواهی بهداشت نباتی و گواهی انطباق با استاندارد سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی را که برای تأیید کیفیت کالا اخذ می شود را کسب نماید.
4. اخذ بیمه نامه و اخذ مجوز سازمان حمل و نقل و راهداری
5. معتبر بودن کارت بازرگانی در زمان انجام حواله ارزی یا گشایش اعتبار ارزی (ثبت وصولی ( برات) اسنادی
6. اخذ تعهدنامه مربوطه از متقاضی در زمان مطالبه خدمت از آن موسسه اعتباری و نگهداری آن در سوابق مربوطه بازرگان یا فروشگاه.
7. کارمزد عملیات بانکی بابت اعتبارات اسنادی در برات اسنادی و حواله های ارزی توسط موسسه اعتباری مربوطه و حسب ضوابط ارزی بانک مرکزی و به نرخ فروش حواله ارزی، مندرج در سامانه معاملات الکترونیکی( Electronic Trading system) ارز در روز اخذ کارمزد مربوطه خواهد بود.
8.ثبت گواهی آماری و اخذ تأییدیه کد تخصیص ارز براساس نوع پرداخت دیداری ( نقدی) / مدت دار (اعتباری) از بانک مرکزی
تبصره: اخذ تأییدیه کد تخصیص ارز / مسدود نمودن وجه ریالی نزد بانک یا موسسه اعتباری تعهدی برای بانک مرکزی جهت تأمین ارز ایجاد نخواهد کرد.
9. تأمین ارز بابت اعتبارات اسنادی / بروات اسنادی و حواله های ارزی از منابع ارزی در دسترس می باشد.